SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 3 pełne łyżki nasion chia
- 250 ml mleka krowiego lub roślinnego*
- 2 łyżki cukru (lub do smaku)
- owoce: np. mango, maliny, borówki, truskawki
PRZYGOTOWANIE
- Nasiona chia zalać mlekiem (lekko podgrzanym jeśli chcemy aby pudding był szybciej gotowy), dodać cukier i dokładnie wymieszać (należy mieszać energicznie przez pierwsze kilka minut, wówczas znikną grudki).
- Wstawić do lodówki na około 1 – 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Od czasu do czasu zamieszać, szczególnie w początkowej fazie namaczania. Im chia dłużej namaka tym bardziej pęcznieje.
- Zgęstniały deser przełożyć do dwóch pucharków lub szklanek i dodać świeże owoce.
WSKAZÓWKI
* Jeśli używamy gęstego mleka kokosowego z puszki możemy dodać go więcej (całą 400 g puszkę)