gotuj-ze-mna

Przepis na zapiekankę z pieczarkami:

Bułki :

Dodatkowo:

  • 600 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 150 g mozzarelli lub cheddar
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • opcjonalnie prażona cebula

Krok 1: 

Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe na bułki do burgerów (przepis klik >>), tylko formujemy je w podłużne wałeczki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy do podrośnięcia na 10 minut i pieczemy według przepisu.

Krok 2: Bułki powinny wyjść rumiane i po przestygnięciu mięciutkie. Każdą przekrajamy wzdłuż na pół.

Krok 3: 

Na małej ilości oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę (ja użyłam jednej dużej sztuki). Gdy się lekko zeszkli, wtedy dodajemy posiekane pieczarki (600g) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki). Smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut (co chwilę mieszając). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 4: 

W tym czasie nastawiamy piekarnik. Ja ustawiłam funkcję grill, temperatura 190 stopni.

Na połówkę podłużnej bułki posypujemy równomiernie odrobiną startej mozzarelli (aby farsz się ładnie trzymał po upieczeniu). Następnie nakładamy farsz i posypujemy większą ilością sera. Pieczemy przez około 10 minut.

Po upieczeniu podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym lub ketchupem. Wierzch można oprószyć także posiekaną natką pietruszki lub prażoną cebulką. Smacznego!

 

zapiekanka z pieczarkami

Comments are closed.