Bułki :
Dodatkowo:
- 600 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- 150 g mozzarelli lub cheddar
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- opcjonalnie prażona cebula
Krok 1:
Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe na bułki do burgerów (przepis klik >>), tylko formujemy je w podłużne wałeczki. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy do podrośnięcia na 10 minut i pieczemy według przepisu.
Krok 3:
Na małej ilości oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę (ja użyłam jednej dużej sztuki). Gdy się lekko zeszkli, wtedy dodajemy posiekane pieczarki (600g) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (2-3 ząbki). Smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut (co chwilę mieszając). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4:
W tym czasie nastawiamy piekarnik. Ja ustawiłam funkcję grill, temperatura 190 stopni.
Na połówkę podłużnej bułki posypujemy równomiernie odrobiną startej mozzarelli (aby farsz się ładnie trzymał po upieczeniu). Następnie nakładamy farsz i posypujemy większą ilością sera. Pieczemy przez około 10 minut.
Po upieczeniu podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym lub ketchupem. Wierzch można oprószyć także posiekaną natką pietruszki lub prażoną cebulką. Smacznego!