Sekretem dobrej pizzy jest ciasto. Włoska pizza powinna być chrupiąca i cienka, tak aby prym wiodły dodatki.
Jak przygotować ciasto do włoskiej pizzy?
Składniki ciasta wystarczającego na przygotowanie dużej pizzy dla dwóch osób:
- 250 gram mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 25 gram drożdży świeżych (lub 6-7 gram drożdży instant)
- solidna szczypta soli (4 gram)
Składników jak widać nie jest wiele. Tajemnicą jest sposób wyrabiania ciasta:
- Mąkę i sól wsypuję do dużej miski
- Drożdże wrzucam do ciepłej wody i rozpuszczam je, tak aby uzyskać jednolity płyn i odstawiam na kilka minut na bok
- Wodę z drożdżami wlewam do miski z mąką i zaczynam wyrabiać ciasto
- Wyrabiam je dobrych kilka minut, aż uzyskam miękkie, sprężyste ciasto nie klejące się do dłoni
- Kulę ciasta pozostawiam w przykrytej misce na ok. 30 minut w ciepłym miejscu – w tym czasie powinno podwoić swoją objętość
- Wyrośnięte ciasto oprószam delikatnie mąką, przekładam na posmarowaną oliwą blachę – można je w tym momencie rozwałkować lub rozkręcić podrzucając w górę tak jak to robią na amerykańskich filmach 😉
- Następnie rozprowadzam ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w ten sposób, że jest cienkie na środku i nieco grubsze po bokach
- Teraz pozostaje już tylko nałożyć dodatki…
TRADYCYJNE SKŁADNIKI
Prawdziwa włoska pizza wykorzystuje dodatki:
- kapary,
- karczochy,
- anchois,
- czarne oliwki,
- prosciutto crudo (długo dojrzewająca szynka),
- prosciutto cotta (długo gotowana szynka),
- peperoncino,
- chorizo (pikantne włoskie salami),
- czosnek,
- oregano,
- gorgonzola.