Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania bulionu: 2 godziny
Liczba porcji: 1450 ml zupy
Kaloryczność kcal: 100 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa
Składniki na bulion do zupy
- 1 kg mięsa na rosół: u mnie 2 ćwiartki kurczaka i gicz wołowa z kością*
- 2 średnie marchewki – około 280 g
- 1 mały korzeń pietruszki – około 90 g
- kawałek korzenia selera – około 80 g
- 1 mała cebula – około 100 g
- 1500 ml wody – z kranu lub filtrowana
- przyprawy i zioła: 2 ziarna ziela angielskiego; 1 listek laurowy; łyżeczka soli; pół łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego – 200 g
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 % – około 80 g
- do podania: natka pietruszki oraz makaron lub ryż
Pomidorowa
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do ugotowania zupy polecam garnek o pojemności minimum 2,5 litra.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych idealnie co do grama. Wagi podaję po to, by łatwiej było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia zupy.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam dodatków w postaci makaronu lub ryżu. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1450 ml zupy pomidorowej.
Pomidorówkę możesz ugotować zarówno na drobiu, na wołowinie lub na bazie bulionu z samych warzyw. Wszystko szykujesz tak samo. Jedyna różnica polega na tym, że same warzywa oraz drób gotujesz około godziny do półtorej, wołowinę zaś od dwóch do trzech godzin. Zalecam też łączyć ze sobą kurczaka i wołowinę.
Ważne: Nie trzeba gotować bulionu, który podałam w przepisie. Możesz użyć około 1200 ml wcześniej ugotowanego wywaru z warzyw, kurczaka, czy wołowiny. Jeśli dzień wcześniej ugotujesz dużo rosołu, to wystarczy, że odlejesz sobie 1200 ml rosołu i zostawisz do pomidorówki na następny dzień.