Składniki
Porcja dla: 6
- ok. 2 kg kurczak podzielony na porcje
- 3 litr wody
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- liść kapusty
- kilka gałązek natki pietruszki
- 4 ziarenka Ziele angielskie w torebce
- 2 listki Liście laurowe w torebce
- Pieprz czarny ziarnisty w torebce
- Sól morska
Sposób przygotowania
20 minCzas przygotowania3 godz.Czas gotowania
- Mięso kurczaka opłukać, włożyć do dużego garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Posolić i zagotować na średnim ogniu.
- Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i zszumować zupę (jeśli nie mamy specjalnej łyżki warto wykorzystać ręcznik papierowy, który doskonale zbiera szumowiny). Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 2 godziny.
- W takcie gotowania zupy przygotować włoszczyznę. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i pokroić na mniejsze części (nie obierać dla głębszego smaku). Wrzucić je do wywaru i zagotować.
- Dodać przyprawy: ziele angielskie, liście laurowy i czarny pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około półtorej godziny.
- Rosół podawać z makaronem jajecznym, pokrojonymi warzywami i kurczakiem z zupy.