gotuj-ze-mna

Przepis na babkę cytrynową:

  

Ciasto na babkę cytrynową:

Składniki:

    • 200 g miękkiego masła
    • 220 g drobnego cukru (1szklanka)
    • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżeczki Ekstraktu cytrynowego Dr. Oetkera
    • 170 g mąki pszennej
    • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • Krok 1
  • Formę keksówkę  o wymiarach 30x10cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 °C.
  • Krok 2
  • Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj kolejno żółtka ucierając po każdym dodaniu a później ekstrakt cytrynowy. Masa może być grudkowata ale to normalne na tym etapie.
  • Krok 3
  • Mąkę przesiej ze skrobią i proszkie

Krok 4

Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj do masy w 2-3 turach dokładnie ale delikatnie mieszając. Początkowo masa będzie bardzo gęsta ale białka zmienią jej konsystencję na lżejszą

  • Krok 5
  • Gotowe ciasto wyłóż równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Krok 6
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

 

Lukier do babki cytrynowej:

  • Krok 7
  • Cukier puder przesiej do miski, dodaj sok z cytryny i gorącą wodę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki a następnie polukruj wierzch jeszcze ciepłej babki.
  • Krok 8
  • Odstaw babkę do całkowitego wystudzenia.

Babka cytrynowa :: Magazyn :: RMF FM

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.