SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 3 pojedyncze filety kurczaka
- 2 łyżki stołowe przyprawy gyros/kebab
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 duży por
- 1 średni słoik ogórków konserwowych (np. korniszonów)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1/2 kapusty pekińskiej lub 1/3 lodowej
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2/3 szklanki majonezu
- 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Filety opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Pokroić na małe paseczki lub w kostkę. Wymieszać z przyprawą gyros/kebab i odłożyć na ok. 1/2 godziny lub dłużej jeśli mamy czas.
- W międzyczasie przygotować warzywa. Czerwoną cebulę obrać, przekroić na 4 części, następnie na plasterki, oprószyć solą.
- Odciąć korzonki pora, zielone liście oraz zewnętrzną 1 – 2 warstwy. Przekroić wzdłuż na 4 części i opłukać. Posiekać na desce, włożyć na sitko i przelać wrzątkiem z czajnika, odsączyć.
- Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić na sitku z zalewy, paprykę pokroić w kosteczkę, kapustę pekińską opłukać, osuszyć i drobno poszatkować.
- Na większej patelni podgrzać olej, włożyć kurczaka i obsmażać na złoty kolor z każdej strony (w sumie ok. 10 minut). W trakcie smażenia doprawić mięso solą oraz pieprzem. Przełożyć na dno salaterki o średnicy 20 cm.
- Polać ketchupem, przykryć plasterkami czerwonej cebuli, następnie układać kolejne warstwy składników: ogórki, kukurydzę, pora, paprykę, majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, a na koniec przykryć posiekaną kapustą pekińską.
WSKAZÓWKI
Łączenie majonezu ze śmietaną lub jogurtem grecki powoduje, że otrzymany sos jest bardziej płynny, może więc ściekać po ściankach naczynia i nie otrzymamy idealnie równej warstwy sosu. Możemy więc użyć samego majonezu.