gotuj-ze-mna

Przepis na sałatkę cezar:

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
  • 8 łyżek tartego parmezanu lub grana padano
  • 10 cm kawałek bagietki lub 1 ciabatta
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
SOS CEZAR
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • Przygotować sos Cezar: czosnek drobno posiekać, posolić i rozetrzeć na desce końcem noża (lub przecisnąć przez praskę). Włożyć do miski, dodać majonez, musztardę, sok z cytryny lub ocet winny i sos worcestershire. Wymieszać, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby solą.
  • Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Włożyć do salaterki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z sosem i połową tartego sera.
  • Pieczywo pokroić w kosteczkę, wrzucić na suchą patelnię i delikatnie tostować z każdej strony.
  • Gdy grzanki będą już zrumienione zmniejszyć ogień do minimum, dodać łyżkę masła wymieszaną ze startym czosnkiem i mieszać aż grzanki pokryją się masłem czosnkowym. Dodać do sałatki, całość posypać resztą sera.

sałatka

Comments are closed.