SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 1/2 główki sałaty rzymskiej
- 8 łyżek tartego parmezanu lub grana padano
- 10 cm kawałek bagietki lub 1 ciabatta
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
SOS CEZAR
- 4 łyżki majonezu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego)
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Przygotować sos Cezar: czosnek drobno posiekać, posolić i rozetrzeć na desce końcem noża (lub przecisnąć przez praskę). Włożyć do miski, dodać majonez, musztardę, sok z cytryny lub ocet winny i sos worcestershire. Wymieszać, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby solą.
- Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Włożyć do salaterki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z sosem i połową tartego sera.
- Pieczywo pokroić w kosteczkę, wrzucić na suchą patelnię i delikatnie tostować z każdej strony.
- Gdy grzanki będą już zrumienione zmniejszyć ogień do minimum, dodać łyżkę masła wymieszaną ze startym czosnkiem i mieszać aż grzanki pokryją się masłem czosnkowym. Dodać do sałatki, całość posypać resztą sera.