gotuj-ze-mna

Pizza włoska:

Sekretem dobrej pizzy jest ciasto. Włoska pizza powinna być chrupiąca i cienka, tak aby prym wiodły dodatki.

Jak przygotować ciasto do włoskiej pizzy?

Składniki ciasta wystarczającego na przygotowanie dużej pizzy dla dwóch osób:

  • 250 gram mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 gram drożdży świeżych (lub 6-7 gram drożdży instant)
  • solidna szczypta soli (4 gram)

Składników jak widać nie jest wiele. Tajemnicą jest sposób wyrabiania ciasta:

  1. Mąkę i sól wsypuję do dużej miski
  2. Drożdże wrzucam do ciepłej wody i rozpuszczam je, tak aby uzyskać jednolity płyn i odstawiam na kilka minut na bok
  3. Wodę z drożdżami wlewam do miski z mąką i zaczynam wyrabiać ciasto
  4. Wyrabiam je dobrych kilka minut, aż uzyskam miękkie, sprężyste ciasto nie klejące się do dłoni
  5. Kulę ciasta pozostawiam w przykrytej misce na ok. 30 minut w ciepłym miejscu – w tym czasie powinno podwoić swoją objętość
  6. Wyrośnięte ciasto oprószam delikatnie mąką, przekładam na posmarowaną oliwą blachę – można je w tym momencie rozwałkować lub rozkręcić podrzucając w górę tak jak to robią na amerykańskich filmach 😉
  7. Następnie rozprowadzam ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w ten sposób, że jest cienkie na środku i nieco grubsze po bokach
  8. Teraz pozostaje już tylko nałożyć dodatki…

    TRADYCYJNE SKŁADNIKI

    Prawdziwa włoska pizza wykorzystuje dodatki:

    • kapary,
    • karczochy,
    • anchois,
    • czarne oliwki,
    • prosciutto crudo (długo dojrzewająca szynka),
    • prosciutto cotta (długo gotowana szynka),
    • peperoncino,
    • chorizo (pikantne włoskie salami),
    • czosnek,
    • oregano,
    • gorgonzola.

pizza wł

 

 

Comments are closed.