Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: forma 18/27 cm 1400 g ciasta
Kaloryczność kcal: 255 w 100 gramach ciasta
Dieta: wegetariańska
Składniki:
- 1,5 kg jabłek – około 6 sztuk np. antonówka
- 2 szklanki mąki pszennej – 320 g
- kostka masła – 200 g
- 1 średnie jajko
- 1/4 szklanki cukru – 80 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szarlotka
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 18/27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
Dodatkowy czas: chłodzenie ciasta w lodówce – 60 minut
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja.
Opcjonalne dodatki do szarlotki:
Do tartego jabłka możesz zawsze dodać pół łyżeczki cynamonu lub mieszankę przypraw do szarlotki. Takie mieszanki są całkiem dobre, ale tylko wtedy, gdy w ich skład wchodzą: cynamon, goździki, imbir, kardamon, skórka cytrynowa czy wanilia. Niestety zazwyczaj na pierwszym miejscu w składzie jest cukier, którego w szarlotce nam nie brakuje.
Po upieczeniu szarlotkę warto oprószyć dodatkowo cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru i cynamonu. Cukier puder nie był uwzględniony podczas liczenia kaloryczności szarlotki.