gotuj-ze-mna

Przepis na makaron ze szpinakiem:

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania makaronu: 14 minut
Czas szykowania szpinaku: 20 minut
Liczba porcji: 4 porcje

Kaloryczność kcal: 460 w 1 porcji
Dieta: wegetariańska

Składniki:

  • 200 g suchego makaronu np. Rigatoni
  • 250 g liści szpinaku
  • 1 cebula – 100 g
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 100 g sera twardego typu parmezan
  • przyprawy: 1/4 łyżeczki soli, po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej

Makaron ze szpinakiem i serem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet makaron lub śmietanka mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz cztery duże porcje makaronu ze szpinakiem.

Makaron ze szpinakiem to proste a do tego przepyszne danie. Połączenia makaronu i sera to już połowa sukcesu. Poniżej podaję moją najbardziej uniwersalną wersję dania, ale możesz też podsmażyć osobno kawałki piersi z kurczaka lub tofu i dodać je do swojej porcji. Bardzo dobrze pasują też podprażone na suchej patelni orzeszki piniowe lub orzechy nerkowca.

 

makaron ze szpinakiem

Comments are closed.