Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania makaronu: 14 minut
Czas szykowania szpinaku: 20 minut
Liczba porcji: 4 porcje
Kaloryczność kcal: 460 w 1 porcji
Dieta: wegetariańska
Składniki:
- 200 g suchego makaronu np. Rigatoni
- 250 g liści szpinaku
- 1 cebula – 100 g
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 150 ml śmietanki 30 %
- 100 g sera twardego typu parmezan
- przyprawy: 1/4 łyżeczki soli, po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej
Makaron ze szpinakiem i serem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet makaron lub śmietanka mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz cztery duże porcje makaronu ze szpinakiem.
Makaron ze szpinakiem to proste a do tego przepyszne danie. Połączenia makaronu i sera to już połowa sukcesu. Poniżej podaję moją najbardziej uniwersalną wersję dania, ale możesz też podsmażyć osobno kawałki piersi z kurczaka lub tofu i dodać je do swojej porcji. Bardzo dobrze pasują też podprażone na suchej patelni orzeszki piniowe lub orzechy nerkowca.